ACOD zal alle acties in de gevangenissen tussen kerst en nieuw ondersteunen

10-12-15, 14.24u – Bron: Belga

De socialistische overheidsvakbond ACOD maakt de dreigementen hard en zal alle acties in de gevangenissen tussen kerst en nieuwjaar ondersteunen. Dat zegt vakbondsman Gino Hoppe vandaag. De afgevaardigde voor het gevangeniswezen eist dat de flexibiliteitspremie meteen wordt toegekend om het tekort aan personeel op lokaal vlak te verhelpen.

Vorige week dreigde ACOD al met vakbondsacties in de kerstperiode, nu worden ze ook bevestigd.

ACOD wil net zoals collega’s van ACV, die een stakingsaanzegging hebben ingediend voor 17 tot 19 december, dat het tekort aan personeel wordt weggewerkt. Maar de socialistische vakbond wil dit doen door het probleem op lokaal vlak aan te pakken en de flexibiliteitspremie, die normaal pas zal worden uitgekeerd als de hele rationalisatie van het gevangeniswezen afgerond is, nu al wordt uitgekeerd.

“Om 10 procent te besparen, zoekt men naar een andere manier van werken. Een van de opties is om de shift later te laten beginnen. Maar dan verliezen de werknemers hun premie. Daarom werd een flexibiliteitspremie in het leven geroepen. Wie voor 12 uur begint kan rekenen op twee uur compensatie, na 12 uur wordt dat vier uur. Zo lijdt niemand loonverlies”, zegt Hoppe.

Maar die premie zit voorlopig nog vervat in een werkdocument. “Dat gaat niet vooruit”, zegt Hoppe. “Nu is het genoeg. Los de problemen op lokaal vlak op.” Dit moet mogelijk gemaakt worden door de premie toch al toe te kennen.

Tot slot wil ACOD met deze acties ook tot beslissingen komen voor andere twistpunten: ondertekening van het Koinklijk Besluit dat het verlof voorafgaand het pensioen regelt, de bestelling van werkkledij, protocol 351 en het toestaan van mutaties.

Uit cijfers van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI) blijkt dat de Belgische gevangenissen bijna vijfhonderd werknemers te weinig tellen. “Er zijn honderden tekorten. In sommige gevangenissen loopt het zelfs op tot meer dan tien procent. De veiligheid van het personeel komt zo in het gedrang”, zegt Hoppe.

Hoppe ontkent niet dat deze acties “die zowel korter als langer dan 24 uur kunnen duren” grote gevolgen zullen hebben voor de gevangenen tijdens deze periode. “Ook het personeel heeft recht op een correct eindejaar.”

Reacties zijn gesloten.