Vakbonden dreigen met rechtszaak tegen overstap ambtenaren naar Vlaanderen

Gelezen bij Belga op 22 april

De socialistische, christelijke en liberale vakbond dreigen met een rechtszaak tegen de Vlaamse overheid omdat de loons-, arbeids- en carrièrevoorwaarden van de ambtenaren die met de staatshervorming de overstap hebben gemaakt van het federale naar het Vlaamse niveau, niet gerespecteerd worden. “Sommige ambtenaren verliezen tot 600 euro netto per maand”, zegt Jan Van Wesemael van ACOD. De onderhandelingen in het sectorcomité zouden maandag de laatste fase ingaan.

 

De vakbonden baseren zich op een koninklijk besluit van 1989 waarin staat dat alle loons-, arbeids- en carrièrevoorwaarden van de ambtenaren gevrijwaard moeten worden. De Vlaamse overheid morrelt volgens de vakbonden aan die voorwaarden.

 

Volgens de vakbonden zijn er drie grote struikelblokken: het toekennen van de anciënniteit, een regeling voor de maaltijdcheques en de premies. “De Vlaamse overheid heeft de maaltijdcheques uit het brutoloon gehaald, daar waar er voor de federale ambtenaren een vaste dagvergoeding was opgenomen in hun loon. Daarnaast wordt ook de loopbaan niet gegarandeerd en kent de Vlaamse overheid geen premies toe, zoals de taalpremie”, zegt Nathalie Hiel van ACV.

 

“Rechten zijn geschonden”

 

Contractbreuk, zo oordelen de vakbonden. “De overgestapte ambtenaren zijn in hun rechten geschonden”, zegt Francis van Lindt van VSOA. “De Vlaamse overheid heeft een eenzijdige contractverandering doorgevoerd.” Daarom dreigen de vakbonden er nu mee om naar de rechtbank te stappen als er geen toegevingen komen van overheid tijdens het overleg aanstaande maandag. “Het wordt tijd dat ze het achterste van hun tong laten zien”, zegt Van Wesemael.

 

Morgen wordt het personeel in het Vlaams Administratief Centrum (VAC) in Gent nog eens geïnformeerd door de vakbonden, maandag wordt het sectoroverleg hervat.

 

Het kabinet van Liesbeth Homans, Vlaams minister van Bestuurzaken, is niet op de hoogte van een mogelijke rechtszaak. “Het doel is om maandag te landen. Er moeten nog wel een aantal punten worden uitgeklaard, maar we willen maandag tot een akkoord komen”, zegt woordvoerder Jan van der Vloet.

Reacties zijn gesloten.