Ambtenaren Financiën voeren actie tegen hoge werkdruk

De Morgen maandag 2 december

Ambtenaren van de federale overheidsdienst Financiën komen maandag opnieuw op straat. Ze protesteren tegen de stijgende werkdruk. Dat gaat ten koste van de belastingcontroles, waarschuwen de bonden. Vanaf januari dreigen hardere acties.

Maandag zullen ambtenaren in onder meer Gent en Namen tijdens hun middagpauze naar buiten komen, en op straat hun ongenoegen uiten. Vorige week was dat ook al het geval in Antwerpen, Mechelen, Charleroi, La Louvière, Doornik, Luik en Verviers.

Het personeel van Financiën is ongerust over de stijgende werkdruk en de geplande sluitingen van kantoren. ‘We begrijpen wel dat er kostenbesparingen gebeuren, en we gaan ook niet in tegen die politieke beslissing. Maar we willen wel meer begeleiding: wat moet nog wel gebeuren, en welke taken moeten niet meer gebeuren’, zegt Aimé Truyens van de socialistische overheidsvakbond ACOD.

Truyens: ‘Er is een grens aan meer werken. Minder personeel betekent minder controles.’ Volgens de vakbondsman stapelt het werk zich op bij de verschillende diensten van Financiën. Er zijn ook richtlijnen gegeven om bepaalde types van dossiers voorrang te geven, bijvoorbeeld de controle van loontrekkenden met bewezen kosten. ‘Dat is het eenvoudigst en gaat het snelst.’ Dat gaat wel ten koste van controles op zelfstandigen en bedrijven, stelt de vakbondsman.

Reacties zijn gesloten.